Paholaisen keittokirja ja samat kokit eri keittiöissä

20.05.2017

Tekijänoikeustrollaus on valitettavan laaja ilmiö. Ilmiön kanssa on oltu tekemisissä ainakin Yhdysvalloissa, Australiassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. Vaikka maat ja firmojen nimet vaihtuvat, ovat samat ihmiset todennäköisesti kaikissa näistä tapauksista taustalla.


Paholaisen Keittokirja

"Paholaisen Keittokirja" on ilmeisesti vahingossa julkisuuteen vuotanut kattava ohjeistus siitä, miten trollauksen voi aloittaa. Kyseinen ohjeistus koskee lähinnä Yhdysvaltoja, mutta toiminta on lähes samanlaista muuallakin maailmassa. Opus kertoo esimerkiksi kirjeistä, niiden sisällöstä ja rakenteesta, korvausvaatimuksista jne. Suomessa tapahtuva tekijänoikeuskirjeiden massapostitus on kuin suoraan tästä opuksesta. Mielenkiintoista sisältöä dokumentissa on runsaasti. Siinä ei oikeastaan käsitellä lainkaan sitä, miten korvaukset tuloutettaisiin kärsiville oikeudenomistajille. Kun puhutaan tekijänoikeuksista, luulisi että juurikin tässä se olisi asian ydin.

Toisaalta samassa oppaassa toivotaan, ettei konsultoivan järjestelmäasiantuntijan (Daniel Macek) pätevyyttä liikaa kyseenalaistettaisi ja että oikeusjutut kohdistetaan hyvävaraisiin (koska he sopivat asiat todennäköisemmin). Jo näiden poimintojen jälkeen toiminnan todellinen luonne alkaa saada varsin hyytävät piirteet.


Samat kokit, eri keittiöt

Mitä enemmän tätä ilmiötä penkoo, sitä useammin esiin tulevat samat nimet. On oikeastaan ihan sama, minkä maan osalta tätä ilmiötä tarkastelee. Ainakin seuraavat nimet tulevat eri yhteyksissä esiin (lista voi päivittyä):

Henkilöt:
Patrick Achache
Norbert Turbach
Dr. Simone Richter
Clem Vogler
Thomas Novak
Darren M. Griffin
Daniel Macek

Firmat:
Guardaley IT
APMC (Anti Piracy Management Company)
Excipio
Tecxipio
LogistepAG
Baseprotect
IPP International
Crystal Bay Corporation
MaverickEye
Interrallip
Copyright Management Services Ltd
Copyright Collections

Valvontaohjelmistot:
Guardaley Observer 1.2
GLADII 1.1.3
Maverik Monitor 1.47
NARS
IPP International IPTRACKER v1.2.1
FileWatchBT

On vaikea pysyä tarkalleen kärryillä siitä, mitä kaikkea tämä kuvio pitää sisällään. Tämä johtuu siitä, että niin henkilöiden, firmojen kuin valvontaohjelmistonkin nimi saattaa vaihtua nopeallakin aikavälillä useaan otteeseen.

Varsinkin valvontaohjelmiston luotettavuutta todistelevien asiantuntijoiden luotettavuus on kyseenalaistettu monessa eri maassa. Valvontaa suorittavan ohjelmiston (valitse jokin ylläolevista nimistä) luotettavuutta ei ole kukaan riippumaton, ulkopuolinen taho tarkastanut. Sen sijaan todennäköisesti mielikuvitusolento on sen tehnyt yli 600 kertaa (Linkki).


Lähteet:
The Devil's Cookbook,
Why The FBI Should Investigate The Guardaley Racket (Fight Copyright Trolls)