Kiristyskirjeiden pelottelupuheet

18.06.2017

(Päivitetty tilannetta 17.9.2017)

Tyypillisessä kiristyskirjeessä kerrotaan, että kirjeensaajan liittymän IP-osoitteesta on jaettu jotain tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Lisäksi kerrotaan, että liittymän omistajana tämä on ensisijainen epäilty/vastuussa ja muistutellaan mahdollisista mittavista oikeudenkäyntikuluista, jotka voivat langeta maksettavaksi. Juuri nämä mittavat oikeudenkäyntikulut ovat se asia, joka luo ahdistusta ja pelkoa - ja valitettavasti sitä kautta myös rahavirtaa trollien taskuun.

Miten paljon niitä oikeudenkäyntejä sitten on ollut? Kysyin asiaa suoraan markkinaoikeudesta, josta vastattiinkin 31.5.2017:

Lokakuusta 2015 lähtien tekijänoikeutta koskevia riita-asioita (yksityishenkilöä vastaan) ollut vireillä kaikkiaan 14kpl markkinaoikeudessa. Ne on käsitelty/vireillä seuraavasti:

Sovinto 5 kpl
Markkinaoikeuden päätös 5 kpl
Kanne peruutettu, jäänyt sillensä 4 kpl


Kaikissa näissä mukana joko Crystalis ja/tai Scanbox. Jokaisessa myöskin vireillepanijana Asianajotoimisto Hedman Partners Oy. Uusia asioita näihin tapauksiin liittyen ei ole tullut markkinaoikeuteen vireille 11.3.2016 jälkeen.

Markkinaoikeudelta saadun tiedon perusteella varsinaisesta "kanteiden aallosta" ei siis ole kyse. Kiristyskirjeitä sen sijaan on lähetelty vähintään kymmeniä tuhansia. Trolleilla ei myöskään ole käytössään kristallipalloa, joten ilman omaa möläytystä (tai hyvin profiloitavaa/jatkuvaa/massiivista jakamista) on vaikea osoittaa todellista jakajaa. Todennäköisesti juurikin tästä syystä kirjeissä myös kehotetaan ottamaan yhteyttä - siinä toivossa että henkilö möläyttää jotain kohtalokasta.