Kysymyksiä ja vastauksia

Tälle sivulle kerään yhteydenottolomakkeen kautta tulevia kysymyksiä ja vastaan niihin tietämykseni mukaan. Päivitän vastauksia, mikäli niissä ilmenee virheellistä tietoa.

KYSYMYS: Entä jos on maksanut jo yhden laskun pelosta, mutta viisastunut tuttavien kautta kun saanut kirjeen/"laskun" toisesta firmasta?

VASTAUS: Valitettavasti trollitoiminta perustuu vain ja ainoastaan siihen, että pyritään tuottamaan mahdollisimman suuri rahavirta veroparatiiseihin. Tähän kuvioon sisältyy kirjeidensaajista tehtävä profiili, jonka mukaan toimitaan. Mikäli kirjeessä mainitun summan maksaa, voi trolli profiloida sen perusteella mahdollisen "lypsylehmän." Kirjeitä todennäköisesti tulee siis jatkossakin lisää. Mikäli kyseessä on Adultia/Filmia, kirjeitä voi tulla yli kymmenenkin samaan teokseen liittyen. Mitään maksuvelvoitetta ei tuleviin kirjeisiin kuitenkaan edelleenkään synny, vaikka yhden summan onkin maksanut aiheettomasti. Kyseessä kun ei edelleenkään ole lasku.

Valitettavan monet pelästyvät kirjeen uhkaavaa sävyä ja oikeudenkäyntikuluilla pelottelua ja maksavat summan - aiheettomastikin. Juuri siihen kirjeen lähettäjä pyrkiikin, että maksamalla kirjeen saaja lievittää ahdistustaan. Tosiasiassa ei ole kuitenkaan mitään takeita, että kirjeitä ei myöhemmin tulisi lisää - joko eri teoksesta tai toisesta ajankohdasta.


KYSYMYS: Luin "Mitä voin tehdä"-kohtaa. En ole juristi, mutta kuitenkin. Miten asianajajatoimisto voi vedota tietojen luovuttamisessa rikosasian selvittämiseen, kun markkinaoikeudessa mennään, eikä käräjillä?

VASTAUS: Kohdassa viitataan tapaukseen, jonka Ritva Puolakka on julkisesti tuonut esiin. Puolakka on pyytänyt Hedman & Partnersilta kaikkia häntä koskevia tietoja, mikä on kuitenkin evätty rikostutkinnalla perustellen. Tällaista tutkintaa ei kuitenkaan ole ainakaan Puolakan tiedon mukaan käynnissä, vaikka hän on tätä myös viranomaisilta kysynyt. Tästä syystä asia on viety eteenpäin tietosuojavaltuutetulle, jolle myös Hedman & Partners on tehnyt vastineen. Vastine on Puolakan kotisivuilla: Linkki

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin tässä tapauksessa ei olla sen kummemmin markkinaoikeudessa kuin käräjilläkään. Markkinaoikeus on toiminut tapauksessa yli sadan tuhannen muun tapauksen lisäksi kumileimasimena, jonka avulla ip-osoitelistojen kautta on saatu ihmisten yhteystietoja luovutettavaksi. Käräjille trollit tuskin haluavat, sillä riita-asiana oikeusjutut ovat helpommin voitettavissa ja vieläpä kevyimmin perustein (askarrellut excel-taulukot ym.).

Mikäli kyse on oikeasti oikeudenkäynnistä, ilmoitetaan siitä haasteella. Haasteen lähettää yleensä joko oikeus tai haastemies. Kirje lähetetään kirjattuna kirjeenä. Näitä kirjeitä eivät siis trollifirmat tai muutkaan onnenonkijat lähetä.